Reuma & voeding

Gepubliceerd op 27 januari 2022 om 13:50

Reuma & voeding:
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het  zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen.

Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren.
Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij.
Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar. Het is aan de buitenkant niet te zien.

Welke soorten reuma zijn er? 

Er bestaan een paar grote groepen van reuma:• auto-immuunziekten/ontstekingsreuma• artrose• jicht• osteoporose• weke delen-reuma.


Vandaag richt ik me op auto-imuunziekte/ontstekingsreuma en weke delen reuma.Bij auto-imuun ziekte keert het afweersysteem zich tegen je eigen lichaam. Het immuunsysteem slaat op hol waardoor er ontstekingsstoffen vrijkomen. Deze stoffen zorgen voor (chronische) ontstekingen in je gewrichten, maar ook in pezen, spieren, organen, bloedvaten of rondom de zenuwen.Bij weke delen-reuma reageert het lichaam vaak "overdreven" op overbelasting en blessures waardoor afval stoffen zich op ophopen en zo ontstekingen veroorzaken. Wanneer je herhaaldelijk ontstekingen op het gewricht hebt en veel stijfheid ervaart maar er geen reuma gevonden wordt spreken we vaak van weke delen-reuma zoals fibromyalgie.
Bij orthomoleculaire therapie wordt er vanuit gegaan dat het lichaam extreem verzuurd is dat dit aangepakt moet worden om klachten te laten verdwijnen/verminderen.Dit kan door te ontzuren en een ontstekingsremmend dieet te volgen (dit moet tenminste 2,5 jaar vol gehouden worden), er worden middelen verkocht die helpen met ontzuren en het lichaam niet extreem belasten is belangrijk (30 min. Wandelen maar niet hardlopen bv)Darmwand reparatie kan vaak nuttig zijn om te zorgen dat er minder afvalstoffen door komen en meer voedingsstoffen opgenomen worden.

De belangrijkste stoffen die het darmslijmvlies weer herstellen zijn:

- Het Aminozuur Glutamine

- Omega-3 vetten

- Het Omega-6-vet GLA

- Zink

- Vezels.


Belangrijke ontstekingsremmende voeding :

- Oleocantel (extra vierge olijfolie)

- Allicine (in knoflook en ui) en andere fytonutrienten.

- kruiden en specerijen (bv kurkuma,tijm en  salie)

- ontzurende voeding waar weinig  salicylaten (salicylzuur) in zitten (bv  andijvie,bloemkool,asperges,etc)

Ontstekingsbevorderend is:

- Suikers

- Alcohol

- De meeste verzadigde vetten

- linolzuur (zonnebloemolie/ maisolie)

- Gluten (ook wanneer je niet intolerant   bent zijn ze ontstekingsbevorderend)

- verzurende voeding ( kant en klaar, bewerkt, etc.)


Let op: 

Al deze dingen nooit meer eten of drinken zou beter zijn maar maakt het er niet leuker op. Vind een balans waarbij je jezelf in het weekend of op een feestje dit wel gunt. Je merkt vanzelf waar je grens ligt.


Het dieet:

Dit is een basispatroon. Wanneer je bij een therapeut komt zal het meer op jou persoonlijk worden aangepast.


- Weinig dierlijk zuivel (anders het liefst geit of schaap) ruil bv je melk in voor  rijst,haver of kokosmelk, en ja dat is wennen ;)

- Eet zo min mogelijk brood of  broodvervangers (je zal zien dat een  omelet met groenten op een bedje van sla  ook zonder brood vult.  Kun je brood niet laten kies dan voor    100% volkoren spelt of yam zuurdesem.

- Eet 500 gram groenten per dag.  (Rauwkost beperken. Dit kan juist  ontsteking bevorderend zijn. Nachtschade  zoals tomaat en paprika liever verhitten)  maar warme groenten naast je lunch of  een salade aangevuld met bonen , etc. Je  bent er echt zo!

- niet meer dan 3 stukken fruit per dag  maar laat ze ook niet liggen!

- Alleen van nature aanwezige suikers  (geen enkele soort toegevoegd)

- max 3 x cafeïne per dag. Groene thee, pure chocolade, koffie, het telt allemaal  mee.

- Geen alcohol

- Geen transvetten en bewerkt eten (vlees  dat weken goed blijft, koekjes, voeding uit  een pak, chips.

- Rood vlees en Varkensvlees beperken.

- 3 maal per week (liefst vette) vis

- 75-100 gram dierlijk eiwit per dag  (vlees,vis,gevolgte,ei) rest plantaardige  eiwitten.

Op Google kun je gewoon adh van je gewicht uitrekenen hoeveel eiwit je  dagelijks nodig hebt.

- Probeer je bloedsuikerspiegel constant te  houden door langzame koolhydraten te eten en op tijd te eten.

- luister naar je lijf.

Voor afvallen wordt  vaak 6 keer per dag eten geadviseerd,  orthomoleculaire therapie raad 3 keer  aan. Ik raad je aan te merken bij welk eet ritme jij je prettig voelt. Is dat 2 maal daags een grote maaltijd ? prima. Is dat 8  keer per dag een klein beetje. Ook goed.  Blijf binnen je calorie referentie inname  en wacht niet tot je echt honger hebt.

- Drink 2 liter water, groentesap of  kruidenthee per dag. Maar houdt voor sap  en kruidenthee 3 kommen aan. En wissel daarna van soort (anders krijg je  bijvoorbeeld (te) veel betacaroteen of (te)  veel kaneel binnen)

- Lever is heel gezond!


Dit is echt een basis advies, wissel voeding af, eet vers en en blijf bewegen binnen de mogelijkheden van jou lichaam.Ik raad yoga zeker aan. En probeer stress te verlagen (yoga nidra,  meditatie, mindfullnes, wandelen, tekenen,wat bij jou past)  Voeding kan voor veel mensen een gevecht zijn. Ik ben ook zo iemand. :) Het belangrijkste is ,sla niet door. 

Het leven is vooral genieten van de kleine dingen en soms is dat ook van lekker eten (of van eens een keer niet lekker eten en daar trots op zijn ) ;)

 

Reiki kan bij reumatische klachten een grote verlichting zijn!


Bron; reuma nederland, UZbrussel, Civas orthomoleculaire voeding.

 

Aloha, 

 

X Angèle

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rosa Busio
2 jaar geleden

Bedankt hoor schat.
Ik wil het opslaan maar weet niet hoe