Hidradenitis & voeding

Gepubliceerd op 27 januari 2022 om 14:16

Hidradenitis suppurativa is een huidziekte waarbij er weinig bekend is over de oorzaak. Het is vaak erfelijk maar andere factoren spelen zeker een een rol.

Aangetoond is dat hormoonschommelingen en slecht reageren op bepaalde voeding ,triggers kunnen zijn. Ook overmatig zweten, schurende kleding en  overgewicht zijn vaak een trigger.

Een aantal ziekenhuizen in Nederland hebben een  afdeling die bijzonder gespecialeerd zijn in Hidradenitis suppurativa.

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidontsteking die vaak begint  in de pubertijd, wanneer de hormonen beginnen te schommelen, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. 70 tot 80% van de patiënten is vrouw.

Hidradenitis suppurativa wordt vastgesteld aan de hand van de verschijnselen en het gesprek tussen de dermatoloog en de patiënt. Een enkele keer zal een biopt (stukje huid dat onder plaatselijke verdoving wordt verwijderd) worden afgenomen. Reguliere behandeling bestaat vaak uit antibiotica toedienen of met vitamine A zuur afgeleiden zoals acitretine en isotretinoine.

Orthomoleculair gezien wordt vooral gekeken naar waar de persoon verder klachten heeft. Bij huidproblemen wordt vaak gekeken of er een vitamine A gebrek speelt en of alle B vitaminen op orde zijn.  (Dit kun je ook bij de huisarts laten prikken hoewel orthomoleculaire therapeuten meestal van hogere waardes uitgaan dan de huisarts.)

Meestal wordt een mediterraan dieet aanbevolen en door HS patiënten wordt dit vaak als positief ervaren.

Een mediterraans dieet  bestaat uit:

• verse groenten en vers fruit (300-500 gram groenten en 2 - 3 stuks fruit per dag)

• peulvruchten

• olijfolie

• noten en zaden

• vis en kip

• volkoren producten

• Weinig roodvlees en zuivel.

Alle vlees en vis zo'n 100 gram per dag.

Een orthomoleculaire therapeut zal dan waarschijnlijk ook weinig varkensvlees en zoveel mogelijk gras gevoerd (bio) vlees aanraden. Bio ivm de hormonen die in ons vlees komen door de voeding die onze dieren krijgen.

Orthomoleculaire therapie gaat er altijd vanuit dat je maag/darmkanaal je gezondheid aansturen. Wanneer deze niet optimaal werken zal moeten worden uitgezocht waarom niet. Welke voeding past niet bij jou? Welke tekorten heb je? Moet je darmwand gerepareerd worden? etc.

Voeding waar vaak op gereageerd wordt is:

Geraffineerde Suikers

Koolhydraten

Zuivel

Gist

Tarwe

Gluten

Nachtschade

Alcohol

Kurkuma is ontstekingsremmend en wordt door HS patienten vaak als positief ervaren. Hier zijn verschillende supplementen in te verkrijgen.

Ook Zink en vitamine D worden als positief ervaren . Overschrijd bij Zink nooit de ADH.

Wil je meer weten over vitamine D, zie hier een post over die ik eerder heb geplaatst.

Heb je meerdere hormonale klachten dan is het altijd verstandig een orthomoleculaire therapeut/hormoon therapeut te raadplegen.

Wil je uitzoeken welke voeding niet goed bij je past of je misschien zelfs allergisch voor bent. Doe het dan stapje voor stapje. Eet zo onbewerkt mogelijk en noteer steeds hoe je je voelt.

Soms treden klachten pas na 3 dagen op.

Een antibiotica kuur helpt natuurlijk tegen de klachten maar pakt de oorzaak niet aan. Een antibiotica kuur dood de slechte bacteriën in je darmen maar ook de goede.

Pak hier dus altijd een probiotica kuur bij die je nog 3 maanden na de antibiotica kuur door pakt .

 

Bron;

Folder erasmus

Civasvoedingsleer

Hidradenitis patiënten vereniging

 

Wanneer je, je voeding uitgebreid wil gaan aanpakken en verschillende supplementen wil gaan gebruiken. Raadpleeg dan altijd een professional.

Hopelijk heb ik je op  weg kunnen helpen.

 

Aloha

X Angèle

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.