Onverzadigde vetten

Gepubliceerd op 27 januari 2022 om 15:17

Waarom zijn onverzadigde vetten zo belangrijk?

(Let op: ook verzadigde vetten heb je nodig maar daarover een andere keer meer, tot die tijd.....neem maar af en toe een klodder mayo ipv die ketchup ; )

Onverzadigde vetten wordt in 3 groepen verdeeld.

Omega 3 vetzuren ,omega 6 vetzuren en omega 9 vetzuren.

Omega 3 en 6 zijn essentieel. Dit betekent dat ze noodzakelijk zijn voor ons lichaam maar dat we ze niet zelf kunnen aanmaken.Ze worden door het lichaam gebruikt in veel verschillende weefsels (zoals de hersenen, ogen, celwanden) en processen (zoals de hormonale cyclus of het functioneren van de hersenen).

Omega 3 en 6 behoren tot meervoudige onverzadigde vetzuren en omega 9 tot enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

 

Zonder deze vetzuren is een normaal werkend hormonaal systeem, normale groei, gezonde afweer , gezonde bloedvaten of een gezond zenuwstelsel niet mogelijk. Ze zorgen voor een optimale werking van de hersenen.

De gezonde verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 is maximaal vijf keer zoveel Omega 6 als Omega 3. In onze moderne Westerse voeding is die verhouding echter wel 20:1!

 

Bij een klein overschot van Omega 6 vetzuren, kunnen deze al worden omgezet naar stoffen die ontstekingen in het lichaam bevorderen (pro-inflammatoir). Deze ontstekingen hoef je niet per se direct te voelen; het kunnen ook kleine ontstekingen zijn zoals eczeem, luchtwegklachten, gewrichtsklachten of vaataandoeningen. Wanneer er voldoende Omega-3 aanwezig is, wordt de aanmaak van deze stoffen voorkomen.

 

In het westen krijgen we vaak veel Omega-6 binnen (linolzuur komt veel voor in bv koekjes) en erg weinig Omega 3. Daardoor zijn de tekorten vaak groot en is het belangrijk om vooral de Omega 3 vetzuren aan te vullen. Vette vis is de rijkste en makkelijkst bron van Omega 3. Eet je kind dit graag, geef het dan! Vis is namelijk niet alleen vanwege de olie erg gezond maar ook dankzij de proteïne en nog veel meer.

Lusten jullie niet graag vis of is het eigenlijk vooral te duur, vul dan aan met supplementen.Visolie is eigenlijk het belangrijkste supplement om aan te vullen. (wanneer je niet 3 tot 5 keer per week vis eet dan) en bevat vaak ook meteen vitamine D.

 

Kinderen tot 5 jaar hebben meer DHA nodig dan volwassenen. Vanaf 5 jaar hebben we meer EPA nodig. Sommige supplementen houden daar rekening mee; andere zijn zo compleet dat het voor iedere leeftijd prima is. Er staan wel eens claims op zaden e.d. dat het omega 6 of EPA bevat. Echter is dit de verkeerde variant die ons lichaam al ruim voldoende binnen krijgt. Wil je liever geen vis(olie) , neem dan een goede algenolie waar zowel DHA als EPA inzit.

 

Ik heb lang getwijfeld hoe ik deze post moest aanpakken want dit onderwerp is zo groot en er is in de westerse wereld nog steeds zo'n verkeerd beeld over vetten.

Ik heb besloten het klein te houden en regelmatiger iets over vetten te posten.

 

Zelf heb ik een absoluut favoriet merk visolie dat is Artic blue. Je kunt makkelijk via hun site bestellen. Ze hebben zelfs vegan olie en olie voor huisdieren.De olie is duurzaam en ze hebben allerlei kindervarianten. Mijn zoontje is gek op de visolie met sinasappelsmaak en wil altijd meer :)

En wij pakken hem zelf ook gewoon mee.

 

Bron; civas voedingsleer, de groene vrouw

 

Aloha,

 

X Angèle

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.